Οι λόγοι που επιβάλουν την αλλαγή κουφωμάτων

Πρακτικές συμβουλές και υποδείξεις για να πάρετε την απόφαση να αλλάξετε τα κουφώματα του σπιτιού σας

Σημαντικές φθορές

Εάν υπάρχουν σημάδια οξείδωσης ή στρέβλωσης στα παράθυρά ή σε περίπτωση που τα διπλά τζάμια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός σπιτιού, τότε το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξύλινα κουφώματα είναι δύσκολο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι, όταν η σήψη έχει εισχωρήσει στο ξύλο, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η φθορά και να διατηρηθεί ή να αναβαθμιστεί η ποιότητά τους. Σε περίπτωση που τα κουφώματα είναι φθαρμένα, τότε η βροχή και η υγρασία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Τέλος, σε περίπτωση που τα διπλά τζάμια αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενδέχεται να παρατηρηθούν διαρροές νερού, συμπύκνωση, ρωγμές, τρίμματα, τρύπες, γρατσουνιές και δυσκολία ρύθμισης της θερμοκρασίας στο σπίτι.

Ελλιπής ηχομόνωση

Τα μοντέρνα κουφώματα έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τη μεταφορά ήχου, χαρακτηριστικό που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ιδίως εάν το ακίνητο βρίσκεται σε πολυσύχναστο δρόμο ή σε θορυβώδες περιβάλλον. Η κυριότερη ένδειξη ελλιπούς ηχομόνωσης είναι όταν με κλειστό το παράθυρο ακούγονται καθαρά μέσα στο σπίτι οι εξωτερικοί θόρυβοι. Σε αυτήν την περίπτωση η αντικατάσταση του παλιού κουφώματος με νέο, μπορεί να προσφέρει ηρεμία, ησυχία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κουφώματα παλαιάς τεχνολογίας

Η διαφορά στο κόστος ενέργειας για τη θέρμανση ενός σπιτιού με παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα φτάνει έως και το 60%. Δηλαδή το κόστος της μη επένδυσης σε νέας τεχνολογίας κουφώματα, μεγαλώνει μακροπρόθεσμα όσο πιο παλιά είναι τα κουφώματα. Τα ενεργειακά κουφώματα νέας τεχνολογίας είναι σαφώς πιο αποδοτικά από τα παλιά και με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται σημαντικό κόστος. Επίσης τα παλαιά κουφώματα ενδέχεται να μην κλείνουν σωστά λόγω προβλημάτων στον μηχανισμό ασφάλισης. Αυτό θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει πιθανό πρόβλημα και με την ασφάλεια του σπιτιού.

Εισροές νερού

Τα κουφώματα σε ένα σπίτι εξυπηρετούν και τη ροή του φωτός μέσα σε έναν χώρο. Σε περίπτωση ωστόσο που η υγρασία περάσει μεταξύ των υαλοπινάκων σε παράθυρα με διπλά τζάμια ή σε περίπτωση που δημιουργηθεί συσσώρευση συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό, τότε πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα με τη ροή του φωτός στο χώρο. Παρά το γεγονός ότι η συμπύκνωση μπορεί να εξαφανιστεί, εντούτοις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μούχλα που μεγαλώνει και στο εσωτερικό του πλαισίου. Αυτά τα προβλήματα παρουσιάζονται συνήθως όταν τα σφραγιστικά υλικά (π.χ. λάστιχα στεγάνωσης) έχουν φύγει ή εάν το κούφωμα δεν έχει εγκατασταθεί σωστά εξ’ αρχής. Το χειρότερο σενάριο είναι όταν το παράθυρο αρχίζει πραγματικά να βάζει νερά με αποτέλεσμα να εισρέουν ποσότητες νερού στο εσωτερικό του χώρου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι πιο αποδοτική η επιλογή της αντικατάσταση του κουφώματος.

Δυσκολίες στη λειτουργία των κουφωμάτων

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους για την αντικατάσταση ενός κουφώματος, το οποίο μεταξύ άλλων θα μπορούσε να αποτελέσει μια ζωτική οδό διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα είναι δύσκολο ή αδύνατο να ανοίξει. Ένας συνηθισμένος λόγος, είναι η δυσλειτουργία των μηχανισμών που φέρει το κούφωμα ή ακόμα και τα ράουλα κύλισης σε ένα συρόμενο σύστημα.

Άλλες αιτίες ενός κολλημένου παραθύρου είναι το στρεβλωμένο πλαίσιο καθώς τα παράθυρα PVC μπορούν να διασταλούν και να στρεβλωθούν σε ζεστό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες. Τα συνθετικά κουφώματα θα συρρικνωθούν ξανά όταν η θερμοκρασία πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά αν αυτό συμβεί επανειλημμένα, μπορεί να έχουν προκληθεί μόνιμες βλάβες στο κούφωμα. Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι ότι τα δομικά στοιχεία του σπιτιού έχουν μετατοπιστεί και το πλαίσιο του παραθύρου δεν ταιριάζει πλέον στον χώρο σωστά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ένα νέο παράθυρο θα λύσει το πρόβλημα.

Μονοί υαλοπίνακες

Μια από τις πιθανές αιτίες που ένας χώρος είναι κρύος τον χειμώνα και θερμός το καλοκαίρι, μπορεί να είναι η ύπαρξη μονού και όχι διπλού ή τριπλού τζαμιού στο κούφωμα. Τα μονά τζάμια βρίσκονται συχνά σε παλιές κατοικίες και μπορούν να κάνουν το σπίτι αρκετά άβολο επειδή δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ένα πιο μοντέρνο ενεργειακό κούφωμα με διπλό ή τριπλό τζάμι.

Πηγή: alunet.gr

Πιστοποιημένος κατασκευαστής